Kardemomme-boller

Dersom noen hadde sagt at jeg kun kan velge én type søtsak resten av livet- da ville jeg sagt kardemommeboller. En god kardemommebolle er det beste jeg vet om. Det vil med andre ord si at jeg har prøvd ut utallige oppskrifter, og føler meg selvsikker når jeg sier at dette er den eneste oppskriften du trenger. Jeg har også hatt en Bolletest- jakten på Oslos beste bolle serie på mine sosiale medier, så sjekk gjerne ut de videoene her. Jeg har derfor testet mange kardemommeboller i Oslos bakerier, men ingenting slår hjemmelagde boller. Nå skal dere få min beste oppskrift!

Bildet viser kardemommeboller som ligger på et bakepapirkledd stekebrett. Bollene er flettet og runde, med synlige striper av kardemommefyll. De er uferdige og klare til å stekes, med en lys, gyllen deig som ser luftig og myk ut. Prøv de.

De mest stilte spørsmålene jeg får om gjærbakt er

1. Hvordan får jeg til å knyte boller uten at de ryker?

2. Fyllet mitt renner ut. Hvordan kan jeg unngå det?

Svaret på spørsmål nummer 1 er veldig enkel - du må elte deigen din nok til at gluten får aktivert seg nok. Det er gluten som gjør deigen så elastisk, og dette er du avhengig av for å knyte fine boller med en jevn overflate. Når det gjelder fyll som renner ut er min erfaring at dette skjer meg dersom jeg er for utålmodig med heving nummer to. Jeg bruker også smeltet smør i kardemommeblandingen min- og dette føler jeg hjelper en del. Prøv ut disse triksene neste gang du baker kardemommeboller- jeg gleder meg til å høre hvordan det har gått!

Dette trenger du:

Gjærdeigen
2 egg
50 g fersk gjær
250 g smør, romtemperatur
2 ss vaniljesukker
1 ss kardemomme
1 ts salt
500 g sukker
2 kg hvetemel
1 liter melk

Kardemommeblanding
125 g smeltet smør
250 g sukker
50 g grovmalt kardemomme

Bildet viser kardemommeboller som ligger på et bakepapirkledd stekebrett. Bollene er flettet og runde, med synlige striper av kardemommefyll. De er uferdige og klare til å stekes, med en lys, gyllen deig som ser luftig og myk ut.

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene i bakebollen, utenom smør. Jeg bruker kun kalde ingredienser da deigen vil bli varmet opp av eltingen. Elt i alt fra 10-20 minutter til deigen er elastisk og består glutentesten. Ha i romtemperert smør, og elt videre i noen minutter.

Sett deigen til heving til den har doblet seg i størrelsen. Kjevle den ut i et rektangel, og ha på kardemommeblandingen. Jeg pleier å veie mine boller til ca 175 gram, men dette velger du selv. Flett bollene slik du ønsker, og sett til heving i minst 45 minutter.

Pensle de med egg og strø på perlesukker. Eventuelt kan du lage sukker- og kardemommeblanding som du drysser på toppen. Da blir det en karamellisert smak- og det er skikkelig godt. Stek på 200 grader i 18-23 minutter alt etter hvor store de er. Avkjøl på rist og nyt skikkelig digge kardemommeboller!

Du kan også trykke på knappen nedenfor for å komme til oppskrift.

Forrige
Forrige

Chunky nutella cookies

Neste
Neste

Nonstop cookiebars