Hjemmelagde gifflar
2 time & 15 minutter
Gifflar er kanskje den mest undervurderte baksten du kan få kjøpt på butikken- det er jo så godt og fortjener enda mer oppmerksomhet! Men det er også skikkelig enkelt å lage selv, så det skal du få oppskriften på nå.
Dette trenger du:
Deigen
250 g vann
1 egg
200 g smør
700 g hvetemel
100 g sukker
10 g bakepulver
50 g fersk gjær
5 g salt
Kanelfyll
175 g smør, romtemp
50 g sukker
75 g brunt sukker
15 g kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts salt
BRUN SUKKERLAKE
3 ss vann
3 ss brunt sukker
Ekstra
1 egg til pensling
slik gjør du:
For å lage deigen tar du oppi alle ingrediensene i bakebollen. Miks det sammen på lav hastighet i rundt 5 minutter. Husk å holde tilbake litt hvetemel og tilpasse til deigen slik at den verken blir for tørr eller løs. Når deigen har samlet seg fint sammen skrur du opp hastigheten og elter godt i 15-25 minutter. Deigen skal elte til den er elastisk og består glutentesten. For å teste dette kan du ta opp en deigklump og dra den mellom fingrene. Når du kan dra i den utenat den sprekker opp umiddelbart, er den ferdig eltet. Revner deigen og virker lite elastisk, da bør du elte den videre i noen minutter.
Form deigen din til et rektangel og pakk den inn i plastfolie. Legg den i kjøleskapet i 30-60 minutter til den er blitt kald. Deigen er enklere å jobbe med når den er kald, imens en varm deig har en tendens til å ikke ville holde en fin form på bollene. Du kan lese enda mer om kaldheving på side 16.
I mellomtiden kan du lage kanelfyllet til gifflene. Kombiner alle ingrediensene i en bolle og miks det til et jevnt fyll.
Ha deigen over på kjøkkenbenken. Kjevle den til et rektangel som er litt under 1 cm tykk. Smør kanelfyllet jevnt utover. Del deigen i to slik at du har to stk rektangler på ca 20x50 cm. Rull de sammen hver for seg til lange pølser.
Kutt boller på ca 4 cm som veier et sted mellom 40-50 gram. Legg de på et stekebrett dekket med kjøkkenhåndkle. Hev i ca 30 minutter til de har blitt større og fluffy.
Pensle bollene med egg og stek på 200 grader i ca 5 minutter.
Imens bollene steker lager du brun sukkerlake. Kombiner ingrediensene i en kjele og kok opp. Pensle bollene umiddelbart med den brune sukkerlaken når de er kommet ut av ovnen.

