Verdens beste skoleboller
Skoleboller. Er det noe som passer bedre året rundt enn akkurat det? Ikke for meg hvert fall. Denne bolledeigen er min signaturdeig og det er den jeg bruker til alle typer gjærbakst jeg lager. Den slår aldri feil når det kommer til luftige og saftige boller. I denne oppskriften viser jeg dere hvordan man enkelt kan lage hjemmelaget vaniljekrem- det er SÅ mye enklere enn det jeg tror de fleste har inntrykk av. Prøv det ut - det smaker en million ganger bedre enn den du kjøper på butikken.
Jeg har et par tips før du starter med skolebollene. Når jeg lager gjærbakst bruker jeg alltid en kjøkkenmaskin - men det vil ikke si at dette er umulig dersom du må elte for hånd. Det tar bare mye lengre tid. Det er fordi det aller viktigste steget for gjærdeiger er elteprosessen. Det er der all magien skjer. I tillegg må du være nøye med hevingen, de skal ikke heve for lite og heller ikke for mye. Trykker du litt ned på bollen og den spretter litt langsomt og pent tilbake, da kan det være en pekepinn på at de har hevet nok. Dette er også viktig for at kremen ikke skal «kastes av» bollen, men ligge fint nedi bollen.
Dette trenger du:
Deigen:
1 egg
25 g fersk gjær
125 g smør (romtemp)
1 ss vaniljesukker
1 ss kardemomme
0,5 ts salt
250 g sukker
1 kg hvetemel
5 dl melk
Vaniljekrem
3 eggeplommer
1,5 ss maisenna
4,5 ss sukker
1 vaniljestang
3 dl melk
Ekstra
Kokos
Melis
Dette gjør du:
Ha alle ingrediensene i bakebollen for utenom smøret. Elt i 5 minutter og ta deretter i smøret. Elt i alt fra 10-20 minutter til deigen er elastisk og består glutentesten. Hev deigen til dobbel størrelse.
Imens deigen hever lager du vaniljekremen. Pisk sammen eggeplommer, maisenna og sukker i en bolle. Varm opp melken til rett under kokepunktet. Hell litt etter litt av den varme melken over eggeblandingen. Ha alt over i kjelen igjen og kok opp mens du pisker. Småkok i 4-6 minutter til vaniljekremen har tyknet. Ha over i en skål og sett til avkjøling.
Rull alle bollene til skoleboller og sett til heving. Ha i masse vaniljekrem og stek de i ovnen på 200 grader til de er gyldne. Ca 14-16 minutter. Når de er avkjølte, har du på melisglasur og kokos.
Du kan også trykke på knappen nedenfor for å komme til oppskrift.