Soloboller med appelsin- og vaniljekrem
2,5 time
Luftige soloboller med en syrlig appelsin- og vaniljekrem i midten. De fleste husker sikkert statoilbollene, de med smak av appelsin og karamell? Vel, hvis du likte de så er jeg ganske sikker på at disse blir en ny favoritt.
Dette trenger du:
Deigen
1 egg
25 g fersk gjær
125 g smør (romtemperert)
1 ss vaniljesukker
1/2 ss kardemomme
1/2 ts salt
250 g sukker
1 kg hvetemel
4 dl melk
1 dl solo
Zest fra 1 appelsin
1 egg til pensling
APPELSIN- OG VANILJE-KREM
450 g melk
100 g sukker
30 g maisenna
4 eggeplommer
65 g appelsinsaft
Zest fra 1 appelsin
1 stk vaniljestang
1 ss smør
Ekstra
Påskesjokolade
slik gjør du:
Ha egg, gjær, vaniljesukker, kardemomme, salt, sukker, mel, melk, solo og appelsin-zest i bakebollen. Bruk kald melk og egg. Elt i en kjøkkenmaskin på lav hastighet til alt er blandet. Skru deretter opp hastigheten og elt videre i alt ifra 10-20 minutter avhengig av styrken på kjøkkenmaskinen din. Når deigen består glutentesten, er den eltet nok.
Ha i romtemperert smør i terninger og elt videre i 5-10 minutter. Dekk til med plast og eventuelt et kjøkkenhåndkle. Sett deigen til heving på et lunt sted. Imens deigen hever kan du lage appelsinkremen.
For å lage appelsinkremen ha melken i en kjele og varm opp til rett under kokepunktet.
Ha sukker, maisenna og eggeplommene i en skål og visp det sammen til det blir en lys farge. Visp inn appelsinsaft og appelsin-zest. Når melken er rett under kokepunktet heller du litt og litt melk forsiktig over eggeblandingen. Dette må gjøres sakte og kontrollert for at eggene ikke skal koagulere.
Når all melken er oppi eggeblandingen så har du den tilbake. Ta oppi frøene av vaniljestangen i blandingen. Ha oppi hele stangen også, da får man en ekstra god vaniljesmak.
Varm den opp på medium varme og visp hele tiden til kremen har tyknet. Dette tar ca. 5-7 minutter. Når den har tyknet har du oppi smøret og visper videre. Ha appelsinkremen over i en bolle, ta på plastfilm som trykkes helt ned mot kremen og kjøl ned.
Når deigen har hevet seg til dobbel størrelse har du den ut på kjøkkenbenken med litt mel. Del deigen opp i emner på ca. 100 gram.
Slik monterer du bollen:
Ta et deigemne og del i to, hvorav én bit er 30 gram og den andre er 70 gram.
Rull begge til boller. Den minste biten kjevler du ut til en flat sirkel. Den største delen ruller du ut til en pølse og kjevler den deretter flat. Ca. 2 cm. Denne skal du dele i to og tviste rundt hverandre.
Surr denne rundt sirkelen som et rede og klyp de to deigene sammen sånn at de henger sammen.
Sett til heving i 30-45 minutter. Pensle bollene og fyll med appelsin-krem. Stek på 180 grader i 12-15 minutter. Avkjøl bollene, ha på melisdryss og fyll rede med påskesjokolade! Til slutt - nyt.

